Sohbet etmenin ince detayları nedir? Sohbet etmenin insanlara nasıl faydası var? sohbet etmenin insanlar üstündeki etkiler nelerdir. Peki Sohbet delinince aklımıza ne tür sohbet gelir?
Sohbetlerimizin kalitesini nasıl artırabiliriz? Zor sohbetleri başarılı bir şekilde yürütmeyi nasıl başarırız? Sohbet etmeyi hayatımızı değiştirme gücüne sahip bir maceraya nasıl dönüştürebiliriz?
Sohbetimizin başlangıcını da sonunu da karşımızdaki kişiyle kurmak istediğimiz ilişki belirler. Sohbetimizi belli bir amaca ulaşmak için bir araç olarak görüp görmediğimiz de sohbetin niteliğinde önemli bir rol oynar.
Sohbet sırasında nasıl konuştuğumuzu ve karşımızdakini nasıl dinlediğimizi çok iyi incelememiz gerekir. Böylece konuşma ve dinleme alışkanlıklarımızı öğrenir ve gerekli gördüğümüz takdirde bu alışkanlıklarımızda kimi değişiklikler yaparız.
Karşımızdaki kişinin canlı bir varlık olduğunu aklımızdan çıkarmamalı, onunla Martin Buber’in ifadesiyle ‘Ben-O’ ilişkisi yerine ‘Ben-Sen’ ilişkisi kurmalıyız. İnsanları fiziksel özellikleri ve kullandıkları dil bağlamında değerlendirme alışkanlıklarımızı gözden geçirmeli, gerekli durumlarda bu alışkanlıklarımızı tamamen değiştirmeliyiz.
Sohbetlerimizde kimi zaman yaşadığımız sessizlikler ve duraklamalardan rahatsız olmak yerine onları kabullenmeliyiz. Böylece sohbetin özgürce ilerlemesini ve her iki tarafın da iç dünyasının derinliklerine temas etmesini sağlamış oluruz.
Kişisel deneyimlerimizin ve içinde yaşadığımız kültürün güvenli sınırlarının ötesine geçen zor sohbetlerde karşı tarafa yaşadığımız güçlükleri anlatıp ondan yardım isteyebiliriz. Üzerinde konuşulması zor konuların etrafında örülü tabu duvarlarını bizler sohbetlerimizde yıkmaya çalışmalıyız. Başkalarını daha iyi anlamak istiyorsak içinde yaşadığımız kültürün ve mensubu olduğumuz ırkın zihnimizde çizmiş olduğu sınırları aşmayı denemeliyiz.
David Schnarch, yakın olduğumuz kişilerle zor konular üzerinde sohbet ederken öncelikle karşı tarafın değil kendimizin benimsediği bakış açısında neleri değiştirmemiz gerektiğine odaklanmamızı önerir. Karşı tarafa değişmesi için baskı yapmak, sohbetin karşılıklı bir meydan okumaya dönüşmesine neden olabilir. Sohbet sırasında karşımızda bir insan olduğunu unutmadan kendi gereksinimlerimizi dürüst bir şekilde ifade ettiğimizde bu duruma doğru şekilde tepki verme sorumluluğu dinleyen kişiye geçmiş olur.
Daha iyi sohbetler edebilmek için altı farklı yoldan söz edebiliriz. Ancak bu yollar, başkalarını etkilemek ya da onların hoşuna gitmek için doğru zamanda doğru şeyleri söylemeyi içeren teknikler olarak görülmemelidir. Bu yollar daha çok sohbetlerimizin kalitesinin artması için hayatta benimseyebileceğimiz tutumlar olarak ele alınmalıdır.
Yabancıları merak edin
– tanımadığınız kişilerle iletişim kurmak ufkunuzun genişlemesini sağlar.
Maskenizi çıkarın
– incinebileceğiniz korkusuyla kendinizi saklamak yerine çevrenizdekilere karşı daha açık ve samimi olun.
Empati kurun
– kendinizi sık sık sohbet ettiğiniz kişilerin yerine koyun.
Meslek etiketinin arkasındakini görün
– karşınızdakinin yaptığı işi, onun kişiliğinin bir yansıması olarak görmeyin.
Farklı başlangıçlar yapın
– insanlarla ilişki kurarken klasik sorular yerine onların iç dünyalarını açığa çıkaracak derinlikli sorular sormaya çalışın.
Cesur olun
– cesaretinizi toplayın ve yıllardır yapmaktan kaçındığınız o zor konuşmaları yapmaya başlayın.
Şu ana kadar yaptığınız en şaşırtıcı sohbet hangisiydi?
Bu sohbet hangi koşullar altında gerçekleşti?
Bir yanıt yazın