Türk mutfağında kebabın önemi çok büyüktür, şöyle restetonlara baktığınızda evlere baktığınızda hele hele Anadolu’da evlere baktığınızda pazar günü Antep’te tüm mesire yerleri doludur. Şöyle ormana baktığınızda mangal yüzünden tüm ormanın yandığını zannedersiniz. Ya İstanbul veya büyük şehirlerimizde durum nedir? Bugün hangi restorana gitseniz 1000-1500 kişilik restoranlar var, bu da kebabın önemini anlatıyor bizlere. Aynı zamanda damak zevkimizi anlatıyor, bugün Anadolu’da olsun batıda olsun İç Anadolu’da olsun her yerde kebabın inanılmaz bir önemi olduğunu görüyoruz. Ama bunu dile getiriyor muyuz hayır, ama gerçek olarak biz kebabı seven bir milletiz.
Dünya’da en iyi kabapı Türkiye’ de yapılır, Türkiye’dede Antep’te yapılır, Antep kebabının özellikleri çok fazladır öncelikle çok sağlıklıdır Antep kebabı, bir çok yerde et sade yenirken Antep’te bunun aksine kış mevsiminde soğan kebabı ile birlikte yenir. Soğan kebabının yanında nar pekmezi ile sunuma verilir ve genellikle soğan kebabının yanında turp verilir. Bu şekilde tüketilen Antep kebabı inanılmaz lezzetli ve çok sağlıklı olur. Yaz mevsiminde sonsuzdur, yazın yanına ne yiyebilirsiniz patlıcan, domates, biber şöyle lavaşın içine sarıldığı zaman tadına doyum olmaz, Antep kebabının. ilk bahar yeni dünya meyvesinin hafif mayhoş lezzeti ile harmanlanınca muhteşem lezzetine doyamayacaksınız.
Kebap pişirmenin püf noktaları, pişireceğimiz kebaba göre değişir. Mesela bir kuşbaşılı yapıyorsanız yani küte kebabı yapıyorsak bunu çok fazla kurutmamız gerekir, ama içi de pembe renk olması gerekir piştikten sonra hemen çekmeniz gerekir. Kıyma kebabı yine öyle kurutmuyacağız. Patlıcanlı yapıyorsanız şişin dört tarafını çevireceğiniz yani her tarafı ateş görecek. Eğer patlıcanlar yumuşamış sa kebabı bir kaba alacaksınız hafif su koyup kabın ağzını kapatacaksınız terlemey bırakacaksınız. Eğer soğan kebabı yapıyorsak mutlaka soğan kebabını pişirdikten sonra bir tencereye alıp, üzerine nar pekmezi sulandırıp gezdirerek ilave edip biraz pul biber ve karabiber atacağız ağzını kapatacağız yine terleteceğiz. Bir sarımsak kebabı yapıyorsak tine ateşi gördükten sonra bir çukur kaba alıp, üzerine su koyacağız terleteceğiz. Yani bazı kebaplar terletilerek yenir bazıları direk yenir, direk yenenleri ateşin üzerinde çok kurutmayacağız.
Bir yanıt yazın